Friday, 13 January 2012

Nikah Gantung ? Ape tu

Issue yang ingin dikupas hari ini adalah mengenai isu Nikah Gantung . Saya tahu ramai yang di luar sana tidak tahu apakah yang di maksudkan dengan istilah nikah gantung kann?
saban hari saban malam saya menyaksikan drama dan adengan yang sgt tidak elok .. uh, ko igt ko peluk2 ko cium2 ko pegang2 ko hot la ?? tolong la... orang x jeles dgn ko.tp meluat dengan cara korang... kite ni melayu..tp perangai ??? grrrrrr..... 

so , nikah gantung ni adalah .Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.
Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.
Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga maskahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditanggunhkan dulu.

Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:
 • Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
 • Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
 • Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.
Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.
Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ianya tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.
Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami-isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.
Dari sini anda dapat lihat bahawa kesucian institusi kekeluargaan itu dapat terus dipelahara. Si gadis yang hamil dalam tempoh nikah gantung tidak perlu berasa panik dan gerun oleh kerana anak yang dikandung adalah sah. Dengan ini kes-kes dan isu pembuangan bayi tidak akan berlaku.
Di sinilah anda boleh lihat bahawa ajaran Islam itu amatlah mudah dan mampu meringankan umatnya dalam menjalani kehidupan seharian.

copy and paste from the blog... untuk kesedaran kita bersama... Common , peratus orang melayu yang melahirkan anak luar nikah tertinggi ok.. n blum campur kes yang buang bayi and bunuh bayi . 

dari couple..terbit ringan-ringan... dari ringan2 keluar yang luar biasa .. n then zina .. n then mengandung..... got it ???

malay 

innocent baby 

islam itu indah 

Hubungan yang halal adalah lebih nikmat dan bererti .. Ade boyfriend limited Usage..ade Suami .Unlimited !! kelas kau jahhhhh

5 comments:

 1. nk kawen jugak plis!...=)...hepi blogging beb

  ReplyDelete
 2. :-D ... Nadiem .. blogging is fun
  Azwa zakaria :-) im trying my best !!!!

  ReplyDelete
 3. Replies
  1. hom la en.Han.... utk perkongsian bersama:-)

   Delete