Tuesday, 29 May 2012

Aku mengata kau ke ? yg ko emo kenapa ?

Assallamualaikum peeps !!!!!!

Good morning all :-) , have u taken your breakfast ? Belom ? y ? ohhh. puasa ganti !!!! Oh my..bulan ramadhan pon dah x lame dah. kena cepat2 la ganti kan. kalau x ..kang kena bayar fidyah lagi.. heeee...haruuu.
ok , i have a topic for today. Its about facebook status. Ya, sometimes.er sometimes ke ? always sebenarnya people updating status n without thinking any further.samada the status is berbaur sindiran or people may got trase n so on .itu yang kite kena kaji before post anything.dulu aku suke sgt meluahkan perasaan , ketidak puasan hati n so on kat facebook.tp aku sedar. Status melambangkan diri aku ..who am i .people will read it n get irritated . So , if u have something to say. say it loud. x kira la ' eh aku x kate kat kau la, ko trase pehal' .. Allah dah anugerahkan perasaan kepada kita selaku umatNya. kelmarin aku ade membaca status seorang sahabat aku ni . Dian Dian nama facebooknya.i like the status :-) ....
"
Before u talk, listen. Before u react, think. Before u criticize, wait. Before u pray, forgive. Before u quit, try. Don't jump into conclusion so fast! :) chill "

Thats dian :-) .. i have less than 3k fb friend.kalau aku x fikir byk kali before post...sah sah la ramai hentam aku n so on .... dulu aku suke sgt buat macam tu.tp think again.what u will get by update status yang berbaur sindiriran itu . ya, u maybe win the war.but u will hilang kawan . i dont want that to happend. i love my friends... at the time im admited to hospital. My friend adlin, come and visit me ..bring me KFC breakfast.. terharu sgt2...rase tiap gigitan tu..nak menanges je.. chinggu ya..domo2 kombawo ( tq very much friend ) ...

so , back to the topic again.here i would like to share about sindir menyindir.
Kalau kita la kan terserempak dengan pasangan muda tengah dating or tgh makan berdua , nampak mesra , nak tanya korang la kan:

1) memula nampak tu apa yg terlintas kat kepala korang, pasangan dah kahwin atau tak?
2) Korang berani tegur tak if nampak pasangan tu mesra terlebih, ya la kita bukan tahu pun diaorang dah kahwin atau belum kan?
3) Nak bersangka baik ke atau nak bersangka buruk? if bersangka baik tak de la buat dosa menuduh tak tentu pasal tapi kalau sah2 mmg pasangan tu belum berkahwin sepatutnya kita tegurkan tuk cegah maksiat dari berlaku depan mata kan?.

Tapi biasa ramai yg pilih menegur dalam hati je kan.same la jugak dengan masalah lain.kalau x berpuas hati ade kite tanye why this happend ? but mostly tidak la kan. We just jump into conclusion n negative power just keep on coming to your brain.aku pon slalu dilanda masalah mcam ni.tp aku prefer tanye... kadang2 tu aku x tanye jugak.tp most of the time aku tanye. kalau tanye hilang segala kekusutan :-)
Sesungguhnya Rasulullah s.a.w telah mengingatkan bahawa sesuatu kebenaran itu perlu dinyatakan biarpun pahit dan baginda juga menegaskan,
‘‘Siapa sahaja di antara kalian yang melihat kemungkaran, maka tegurlah dengan tangannya (kekuasaannya). Jika tidak mampu, maka tegurlah dengan lisannya. Jika tidak mampu juga, maka tegurlah dengan hati. Namun, ini adalah keimanan paling lemah.” 
 

" Tegurlah dengan Berhemah bukan menyindir"

Situasi di sebuah bus-stop tepi jalan. Hujan lebat. 4 orang di situ. Satu pasangan muda laki pompuan, dan 2 pemuda. Kelihatan si lelaki membuka payungnya lalu menggapai bahu si gadis, cuba untuk melintas jalan dalam hujan lebat... 

Pemuda 1 bercakap-cakap dengan Pemuda 2 sambil memandang ke tempat lain.

Pemuda 1: Tak payahlah nak payung-payung..kan? Kalau dah couple haram tu, payung macam mana pun tak boleh lari dari dapat murka Allah. Cubalah sediakan payung pada azab Allah kalau boleh.

Pemuda 2: Ha'ah la. Yang haram ni la rasa lazat dan nikmat semua. Rasa bahagia dapat payungkan pasangan. Rasa romantik, rasa bertanggungjawab la kononnya. Si pasangan pula berbunga-bunga rasa dapat dipayungkan. "Fuh, bestnya dapat pakwe camni!"

Tanpa disedari, perbualan didengari jelas oleh si lelaki dan si gadis.

Lelaki: Bro, kalau couple haram dapat dosa, mengata "baling batu sembunyi tangan" ni sama juga dapat dosa. Lebih kurang mengumpat wlpn depan2. Adakah bro-bro rasa ni nasihat sinis yang terbaik utk dakwah orang? Kalau nak nasihat, apa kata bro datang kat saya; beri salam elok2, then sembang ringkas dua tiga patah, tanya saya siapa, duk mana..taaruf ukhuwwah fillah ringkas2. Jalinkan kemesraan dengan muka manis. Kemudian tanyalah saya siapa orang sebelah saya ni. Kalau couple saya, nasihati dan doakanlah saya. "Oh..awek ke..kahwin cepat-cepat tau. Allah.. kahwin ni antara pintu2 utama rezeki. Best gile ah kahwin ni. Bro doakan korang dimurahkan rezeki dan dapat kahwin cepat-cepat. Biar lancar segala urusan. Makin cepat makin bagus kalau ikut Islam. Makin bertangguh, makin banyak dugaannya." Susah ke? Barulah sesuai dengan 3 metode anjuran al-Quran:

Satu, "Bil Hikmah" (dengan hikmah)
Dua, "Bil Maui'zatul Hasanah" (dengan nasihat yang baik)
Tiga, "Wajadilhum billati hiya ahsan" (berbahas dengan cara yang baik)

Gadis: Actually, ni husband sy. Baru je kahwin bulan lepas. Kahwin muda. Saya 18, husband 25. 

Lelaki: Maaf, kami minta diri dulu. Maaf andai terkasar bahasa. Assalamualaikum wbt.

Pemuda 1 dan pemuda 2 terkesima pening-pening lalat kena sedas-dua tazkirah dalam hujan lebat. 

Sumber - https://www.facebook.com/syababmusafirkasih 

Same la jugak dengan konsep bende2 lain.Anda sudah faham corak permainan nya disitu.Andai kata ada yang kekurangan kita sama2 la betulkan .. sebab kita ni sekarang umur 20 ++ ..byk lagi nak kena belajar.kalau kite duk main sindir2...em..sampai bila2 pon x maju n then kite pon x kan pandai :-) ... Andai dulu aku pernah menyindir orang... Mohon maafkan kelancangan aku ya..nanti aku pon nak try la ckp straight to the point . andai itu much more better :-) 
Iklan : pstt, korang kena beli ni untuk hilangkan tension time study week.murah n berbaloi2 !!!

4 comments:

  1. kak mary..part gambar yg last tu yg i suka..hahak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik3..best game tu silakan bermain !!!!

      Delete
  2. hehehe..nk komen pon aku xpnda sngat nih..tp hok buleh aku kato, ni la manusio, xsemuo samo..apa kelebihan ore laen, ap kkurangan org laen, kito tengok,pahtu blaja la,.. then kite pikir la,mcm mn Allah buleh aturkan semua benda yang kite rasa complicated ni dgn mudahnya..jgn saja kita pikir masa depan,pikir yang menjangkaui masa depe... mudah kata, Allah nak uji diri kite jah tu, sabar ko dop..heheheee..
    smoga segala hok baek,amik jd pngajaran, hok buruk, tohok tepi dulu,tengok esk2,,

    p/s: just to make u a better person in your life..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx for your concern en.Han :-) , by reading what have i wrote pon dah menjadi satu penghormatan.
      ya, im not tuduh anyone .. im just telling the proper way in tegur orang supaya orang x trase ati n people may get better rite.

      p/s : im trying to be a better person :-) insyaALLAH

      Delete